Babolcsai György meteorológus honlapja

Előrejelzés 2020-ra

2020. október 04. 18:28 - Babolcsai György

A Szeptember-December Távkapcsolat előrejelzése 

2020 decemberére

 

A jelenlegi, 1995 óta tartó AMO-fázisban a Szeptember-December Távkapcsolat különösen nagyfokú mintázati szabályszerűségeket mutat, amelynek köszönhetően esetenként a távkapcsolat egyszerűsítő indexénél pontosabb előrejelzés várható tőle.

Idén ez a helyzet áll fenn.

2020 szeptemberének nagytérségű légnyomás-anomáliája a következőképpen alakult:

2020_sep_v.png

Bár a távkapcsolatot meghatározó szeptemberi észak-atlanti légnyomás-anomália idei értéke (-1,4 hPa) a jelenlegi AMO-fázisban meghatározott 3-as klaszterbe sorolható szeptemberek esetén bekövetkezett decemberi hőmérsékleti anomália-tartományt (+1 ... +2 °C) valószínűsítene Közép-Európában, az anomália mintázata alapján 2020 szeptembere a 2-es klaszterbe sorolandó, és az előrejelzés ez alapján készítendő.

A 2-es klaszter jellemzője szeptemberben az erős negatív anomália Skandinávia északi részén, valamint a Skandináv-félsziget és Grönland között, illetve erős pozitív anomália attól délnyugatra, délre. E klaszterbe eső szeptemberek után túlnyomórészt átlagos közeli hőmérsékletű decemberek következtek. A 2-es klaszter átlagos szeptemberi légnyomás-anomáliája, mellette jobbra a rákövetkező decemberek átlagos légnyomás-anomáliája látható alább:   

2020_sep_v_d.png

 

A 2020-as év szeptembere a 2-es klaszter tagjai közül legjobban a 2012-es évire hasonlít, amelyet a klaszteren belüli leghidegebb december (-1,1 °C-os anomália) követett. A 2012-es év szeptemberének és decemberének légnyomás-anomáliája a következő volt:

2012_sep_v_d_d.png

 

Összegezve: a Szeptember-December Távkapcsolat alapján az idei december Közép-Európában (így Magyarországon is, bár térségünk átlagától időnként természetesen eltérhetünk) átlagos közeli hőmérsékletűnek ígérkezik (1 °C-on belüli eltérés az 1981-2010-es átlagtól), kis valószínűséggel várhatunk igazán hideg, illetve nagyon enyhe decembert. A távkapcsolat decemberre a Skandináv-félszigettől északra lévő középponttal markáns pozitív, a Brit-szigetektől Közép-Európáig húzódva pedig negatív légnyomás-anomáliát valószínűsít. E két hatásközpont egymáshoz viszonyított erőssége határozhatja meg térségünk decemberi hőmérsékletét. 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Előre
süti beállítások módosítása