Babolcsai György meteorológus honlapja

A Szeptember-December Távkapcsolat előrejelzése 2021 decemberére

2021. október 22. 13:25 - Babolcsai György

A Szeptember-December Távkapcsolat előrejelzése 

2021 decemberére

 

A szeptemberi észak-atlanti légnyomás-anomália 2021-ben +1,1 hPa volt (2008 óta a legmagasabb érték), és ez az átlagosnál hidegebb decembert valószínűsít Közép-Európában.

A jelenlegi, 1995 óta tartó AMO-fázisban a Szeptember-December Távkapcsolat különösen nagyfokú mintázati szabályszerűségeket mutat, amely esetenként pontosíthatja, akár felül is írhatja a távkapcsolat egyszerűsítő indexének várakozásait, idén azonban nem változtat azon.

Bár megjelenik az a gyűrűs szerkezet, amely gyakran megfigyelhető az átlagosnál enyhébb decemberek előtt, azonban a gyűrűnek éppen az északi karéja a nagyon markáns, és ez enyhe decemberek előtt nem fordult elő. A pozitív anomália-gyűrű emellett kis területre koncentrálódó, és nagyon gyenge negatív anomáliát ölel körül.

2021szepi.png

 

Az északi karéj struktúrája az 1996 szeptemberit idézi, akkor volt az idei évihez legjobban hasonlító az anomália-elrendeződés.  

dupla21.png

 

Ha idén szeptember után decemberben is az 1996-os évit követné a nagytérségű légnyomás-anomália, akkor ehhez hasonló elrendeződésre - és az ezzel járó egyértelműen hideg időre - számíthatnánk:

96dd.png

Összegezve, és a valószínűségeket számszerűsítve elmondhatjuk, hogy a Szeptember-December Távkapcsolat alapján idén Közép-Európában (így Magyarországon is, bár egyszer-egyszer térségünk átlagától akár előjelesen is eltérhetünk) az 1981-2010-es átlagnál szignifikánsan (legalább 1 °C-kal) hidegebb decembernek négyszer nagyobb a valószínűsége, mint szignifikánsan enyhébbnek.

4 komment
Címkék: 2021
süti beállítások módosítása