Babolcsai György meteorológus honlapja

2024. április 03. 15:38 - Babolcsai György

Az ENSO hatása a Szeptember-December Távkapcsolatra

 

Cikkünk bemutatja a jelenlegi AMO (Atlantic Multidecadal Oscillation) fázisban az ENSO (El Nino Southern Oscillation) hatását a Szeptember-December Távkapcsolatra.

Az adatok a NOAA adatbázisából (1) származnak. A légnyomás és hőmérsékleti eltérések az 1991-2020-as átlaghoz viszonyítanak. Az ENSO helyzete a MEI.v2, az ENSO jelenséget talán legjobban összegző index november/decemberi és december/januári értékének átlaga alapján került meghatározásra.

Az 1995 óta tartó pozitív AMO fázisban eddig hat El Nino esemény történt, amely decemberben is El Nino besorolást kapott.  Három eset a korábbi cikkünkben bemutatott két hideg decemberes klaszter egyikébe (H1, H2) esett, három pedig klaszterbe sorolhatatlan (N) volt a szeptember légnyomási képe alapján (ábra).

enso.pngAz 1995 és 2023 közötti pozitív AMO fázis El Nino évei havi légnyomás-anomáliáinak lefolyása szeptembertől decemberig, valamint a decemberek hőmérsékleti anomáliái

 

 

Az ENSO hatás („klaszter hatásnál” jóval gyengébb) létezése mellett szólhat, hogy a H1-es és H2-es klaszteres El Nino esetekben a klasztereiken belüli átlagos hasonlóságnál jóval erősebb azonos jegyek mutatkoztak a mintázatban októbertől decemberig, illetve, hogy két N klaszteres eset teljesen eltérő szeptemberi induló nyomási kép után novemberre már nagyon hasonlóvá vált, majd maradt a nagyfokú hasonlóság decemberre is. (A 2023-as év ENSO szempontból vegyes képet mutatott: a hónap első fele a H1 és H2 klaszterekhez, második fele a másik két N klaszterbeli esethez hasonlított.)

 

Hivatkozás

1. Data/image provided by the NOAA/OAR/PSL, Boulder, Colorado, USA, from their Web site at https://psl.noaa.gov/

Szólj hozzá!
Címkék: ENSO
süti beállítások módosítása